Project File: A campus approach to school design

Sept. 1, 2004
Evergreen High School, San Jose, Calif.

Evergreen High School, San Jose, Calif., wanted to divide its 1,800-person student body into four separate academies and make the 10-acre campus a place for the entire community to enjoy.

These goals were achieved through a campus approach to the design — by creating an intentional interface between the public and private spaces.

The design incorporated four separate academies — each with its own principal and teachers, two gyms, a library, city-sponsored childcare, a theater and a multipurpose room. Small breakout rooms are available for study groups, and student and faculty meetings.

Academic buildings are situated around a central quad, which provides a secure and comfortable outdoor environment. An athletic plaza with soccer, baseball, football and track fields, as well as an aquatic center, surrounds a second, more public quad. The campus also includes a courtyard, which is situated adjacent to the performing-arts building and also is available for community events.

The school features an on-site childcare facility, and its athletic complex supports league and recreational play for outside groups. In addition, the hills on the site's east side were positioned as a separate parcel and sold to a developer to provide affordable housing for teachers and other staff in the district.

The architect for this project is The Steinberg Group (San Jose, Calif.).

Sponsored Recommendations

Latest from mag

Sponsored