University of California San Diego opens renovated residential dining facility Photo by Hewitt/Garrison Architectural Photography

University of California San Diego opens renovated residential dining facility

Recently the University of California San Diego (UCSD) unveiled 64 Degrees (64°), the school’s renovated residential dining facility. Part of UCSD’s Revelle College, the facility was opened in 1966 as the school’s main dining option. The name refers to the average temperature in La Jolla (64 degrees Fahrenheit), Revelle College’s founding year (1964) and the height of Roger Revelle (6 feet 4 inches).

The renovation sought to connect disparate spaces with different volumes into one dining environment. The design team, led by Studio E Architects, responded by emphasizing light and activity. The former dining room—known as the “Big Box”—had light and volume in abundance thanks to a 24-foot-tall ceiling, but felt empty. Corrective design elements included:

  • Groups of large scale, custom translucent resin light pendants suspended over seating groups.
  • Metal coil curtain drapery panels in tones of matte silver and gold used to both screen and define areas.
  • A large-scale double-sided fireplace wall and hearth.
  • Vertical booth divider panels of laser cut translucent resin.

A large 3-in-1 food station near the relocated main entrance became the Big Box’s focal point. It is one of four food stations, including a deli, a salad bar and a wok station. At the Demonstration Station HDH chefs display their skills and interact with the guests seated at the counter. Cooking demonstrations are also displayed on screens throughout the facility.

Dividing walls were removed and skylights were inserted to bring natural light into the depths of the building. The project also included the addition of a café/market (with longer hours of operation) and the renovation of two adjacent exterior courtyards.

The facility seats 288 in the main dining area and 35 in the café/market. Exterior spaces accommodate 190, with concrete seat walls providing additional seating.

Swinerton Builders was the General Contractor. The project renovated approximately 27,000 square feet of the 33,500-square-foot, one-story building and cost $12.1 million.

Hide comments

Comments

  • Allowed HTML tags: <em> <strong> <blockquote> <br> <p>

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
Publish